Tolminska jota
Potrebujemo:
- 500 g kisle repe
- 300 g kuhanega fižola
- 300 g krompirja
- 30 g masti ali Zaseke Alpija
- 30 g pšenične moke
- 2 stroka česna
- 1 čebulo
- Tolminsko klobaso Alpija ali kos Prekajenih reber Alpija
- sol
- poper
- 1 lovorjev list
- nekaj jagod brinja
- sesekljan janež
Priprava
V osoljeno vodo damo kislo repo. Dodamo lovorjev list, sol, poper, nekaj zrn brinja in janeža. Kuhamo približno 50 minut. Kuhano repo odcedimo, tekočino pa prihranimo. V drugem loncu 45 minut kuhamo fižol, ki smo ga imeli namočenega čez noč. Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. V slani vodi ga skuhamo do mehkega.
V večji lonec stresemo kuhan fižol z vodo, dodamo odcejen krompir in skupaj pretlačimo. Dodamo repo, prihranjeno tekočino in Prekajena rebra Alpija ali Tolminsko klobaso Alpija. Po potrebi dosolimo in vse skupaj kuhamo še 15 minut.
Zabelo pripravimo iz česna in čebule. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Na Zaseki Alpija prepražimo čebulo, potresemo moko in dodamo česen. Vse skupaj dobro premešamo. Mešanico vmešamo že kuhani joti.